Jövőre betiltják az egyszer használatos műanyagokat Magyarországon – amikor a cím többet sugall…

A cím alapján könnyen gondolhatjuk, hogy ez már valami! 

A mindenek felett – értsd ide a környezetvédelmet is – álló “pénzt kell termelni” mozgalom szándéka sem ez, de ha belegondolunk nem is lehet ez.

Az emberiség mindennapjaiba a történelem folyamatában  beépültek a különféle anyagok. Célok megvalósítását segítették elősegítve ezzel a haladást. 

A vas, réz, alumínium és a papír mellett a műanyagok ugyanúgy megszokott és sok-sok területen nélkülözhetetlen társaink lettek.

A műanyagok teljes száműzés nem lehetséges! Felhasználási területük oly széles (pl. autógyártás, elektronikai ipar), hogy kiváltásuk jelenleg inkább vissza, mint előre lépés lenne.

A jelenlegi cél nem is a műanyagok, hanem az egyszer használatos műanyagok kérdésének vizsgálata és megoldások kidolgozása.

Az egyszer használatos műanyagok elnevezés is  hamis!  Miért? 

A szívószálat és a műanyag evőeszközt néven nevezni nagyon klassz PR fogás. Könnyedén legyintünk, a hiányuk nélkül mindennapjainkat nem kell gyökerestül felforgatni.

Az igazság az, hogy mindennapjainkban jelentősen több ilyen műanyagot használunk fel és ezek betiltásáról már markánsabb vélemények fogalmazódnának meg.

Néhány egyszer használatos műanyagra példa: egészségügyben a fecskendő, saját higiéniában az intimbetét, csomagolásban a fagyasztott termékek csomagolása.

A sajtóból kiemelt cím objektív, nekem nem tetszik ez szubjektív. Ettől még a csökkentsük a problémát szándékot tisztelem, de a puha folyamatos felpuhítását hibának gondolom.

Jelen esetben elsődleges szándékom szerint szeretnék élesíteni egy sugárzott képen illetve néhány olyan egyszer használatos műanyag példát megjelölni, melynek kiváltásán (tiltásán) a jogalkotó is elgondolkodhat:

1./ műanyag mécses – üveg mécses visszagyűjthető és az üveg újrafeldolgozható lenne

2./ egyszer használatos műanyag borotva

Valószínűleg a nélkülözhető egyszer használatos műanyag mennyisége az összesen felhasznált műanyag mennyiségéhez viszonyítva csekély, de hiszem, hogy ezen a területen is a környezetnek kell felülkerekedni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük