Zseniális célra használja fel a műanyaghulladékot egy európai cég – jobb későn, mint soha

Bátran állíthatjuk, hogy kiborult a műanyag bili. Sok-sok éve tudható volt – és sokan tudták is -, hogy ki fog borulni.

A történet akkor kezdődött, amikor a műanyag alapanyag gyártó ipar kutatási tevékenységének eredményei teret (piacot) nyertek anélkül, hogy a hulladékká válásuk után környezetre gyakorolt hatásukkal foglalkoztak volna. A műanyag újrahasznosítás egy ideig próbálta követni a változásokat, fejlesztette a maga sokkal szerényebb lehetőségei mentén technológiáját.

A világ egyik fele beletörődött abba, hogy újrafeldolgozás szempontjából „nem tudunk mit kezdeni vele”, ezért vagy energetikai hasznosításra, vagy a világ „másik” felére terelték az ilyen hulladékokat.

Dőreség volt az gondolni, hogy ez a világ végéig így mehet.

Az első markáns figyelmeztetés a 2008-as gazdasági világválság idején érkezett és ezek a jelzések azóta többé-kevésbé folyamatosan érkeznek.

Az egyik utolsó jelzés következményeképpen kontinensünkön évente 8 millió tonna olyan műanyag hulladék keletkezik, aminek a kezelése megoldatlan.

 

Inkább térjünk vissza a címben foglaltakra.

Mi jelen korunk zseniális felhasználása: a műanyagnak azon jellemzőjét kihasználva, hogy hasonlóságot mutat bizonyos útépítési anyagokkal, nosza keverjük bele. Elősegítik a felület rugalmasságát és ezért tartósságát.

Nem kívánom a folyamatot értékelni abból a szempontból, hogy ez valós megoldást jelent-e a műanyag hulladék kezelésére, inkább felemlíteném a hazai múlt egy vonatkozó történetét.

 

A történet immár két évtizedes!  Időpont: 2000. május

Világszabadalom a TVK-nál (Syntumen)

Magyar kutatóközpontban kifejlesztett vegyes műanyag hulladék újrafeldolgozó technológia.

A szabadalommal védett rendszerben az addig elégetett vagy eldeponált műanyag hulladék a feldolgozás után elsősorban az útépítésben kerülhet felhasználásra.

A korabeli sajtó beszámolója szerint az útépítésben való felhasználás tesztelése is megkezdődött. Az eredmény a kopás és fagyállóság jelentős növekedése mellett a nyomvályúsodás csökkenése is.

A szakemberek számításai szerint 40-50 e t újrafelhasználás is elérhető lett volna.

 

A műanyag hulladék problematikája már akkor is érzékelhető volt. A mindent „eltemetni” és ezzel erőforrásokról lemondani elvvel már akkor sem értett egyet mindenki Magyarországon sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük