Vintage vagy retro?

Hogyan tudjuk megkülönböztetni a retro stílust a vintage-től?

Járjuk körül a két stílust és hogy miről ismerhetjük fel.

Megjelent egy bőrtáska a kínálatunkban és a figyelemfelkeltésnél a vintage szó került felhasználásra. Számunkra is újdonság volt a táskák esetében a vintage címke, melyet a gyártó adott a legújabb kiegészítőinek. Felmerült a kérdés, hogy miért nem használjuk inkább a retro vagy akár a magyar nyelvi kifejezéseket.

 

Nézzünk először a szavak jelentései mögé

Piciny kutató munka után meg kellett állapítanom, hogy a divatban felhasznált – és általam közel azonos jelentésűnek vélelmezett – fenti szavak mögötti alkalmazhatósági szabály pontosan definiált. Érdemes megnézni a vintage és retro szavak „fordításával” kapott eredményeket:

vintage – régről való, klasszikus, eredeti

retro – a múlt felé; vissza; hátra

Mit is jelent a vintage stílus, amelyet egyre gyakrabban hallunk a divatszakmában, lakberendezésben, de még a kreatív ajándéktárgyak területén is?

A vintage stílus, mint meghatározás enyhén félrevezető is lehet: ennek oka az, hogy más-más országokban más stílust, és más korszakot értenek a vintage alatt. A szakmai álláspont szerint a vintage szó használatával egy régebbi időszakra utalunk. Ez az időszak akár a múlt század elejéig is visszanyúlhat és a múlt század 70-es éveinek közepéig tartott. Általános nézőpont szerint valójában az ipari forradalom alatt kezdődhetett, a fém bútorok elterjedésével. Az industriális berendezési tárgyak is ekkortájt kezdtek az otthonokban megjelenni. A lakberendezésben mégis a 60-as, 70-es évek francia bútoraihoz kötik.

Hazánkban a viktoriánus korszakot lehet leginkább felfedezni a vintage alatt,  tehát nyugodtan érthetjük a rusztikus vonalat, mely ötvözi az ipari újítások termékeit az otthonosság elengedhetetlen elemeivel.

Két eltérő ágát fedezhetjük fel:

  • a lilásabb színeket használó Provence stílusú vintage
  • a másik pedig az angolszász farmházakra jellemző virágmintás, pasztell színeket használó stílust.

Vinatage és a divat


A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Miss MonMon – Vintage Pinup (@missmonmon.pinup) által megosztott bejegyzés

“Egy stílus ahol a nosztalgikus hangulat magával ragad, s elkalauzol minket a nagyszüleink gardróbjába úgy, hogy közben ízlésesen ötvözhetjük a régi holmikat az újjal. E kettő kombinációja az, ami nem csak az öltözködési hanem életstílussá is tette a vintaget.

A vintage stílus egyik legnagyobb jellemzője, hogy ügyesen kombinálják a régi, különleges darabokat az újakkal, amik érdekes kiegészítőkkel párosulnak. Egyszerre újszerű, nosztalgikus, játékos, vidám, izgalmas, nőies és merész. Alapelemei közé tartoznak a koptatott farmerek, virágmintás darabok, az A-vonalú szoknyák, csillogó felsők, a csipke, a gyöngysor, illetve a virágok fölsőn és hajban egyaránt. Összhatásukban igaz, hogy általában a kopottas hangulat figyelhető meg, de mindezt úgy, mintha dierkt olyan lenne.” (Forrás: Femcafe)

A vintage stílus szinte kéz a kézben jár a romantika fogalmával, így a nemrégiben divatba került vintage kiegészítők rendkívül gyorsan teret hódítottak a romantika kedvelői között.

A retro stílus népszerűsége is töretlen

A retro szó szintén a múlt század divatjára utal, de ha helyesen kívánjuk használni, akkor a vintage időszak utáni, 70’-es 80’-as évekre vonatkoztatva alkalmazzuk, a trapéznadrágok, hasat látszani engedő kis toppok, magasderekú farmerok és galléros miniruhák térhódításának idejére.

Az alábbi fotó 1968 tavaszán készült:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Dolls of Each Decade ❦ (@retrobombshells) által megosztott bejegyzés

Bevezető kép forrása: City photo created by marymarkevich – www.freepik.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük